Bezoek aan Museum Plantin-Moretus en de Collectie Kerssens

Daniël Ermens – 8 oktober 2023.

Op vrijdag bracht het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap een dubbelbezoek aan Museum Plantin-Moretus en de Collectie Kerssens in Antwerpen. Op deze zonnige dag werden de 20 deelnemers verwend: naast een presentatie van conservator Zanna Van Loon over een boeiende selectie boekbanden uit de collectie van Museum Plantin-Moretus, toonde Eddy Kerssens ons enkele hoogtepunten uit zijn privé-collectie en kregen we een drukdemonstratie aangeboden door het museum, waar we vrij mochten rondwandelen.

Drukdemonstratie

Op de dag van ons bezoek lag er een ‘specialleke’ op de demonstratiedrukpers: een tweekleurendruk. De eerste drukgang in het blauw was al gedrukt. De tweede drukgang in het rood werd tijdens de demonstratie gedrukt. Enkele van de deelnemers kregen de kans om zelf de pers te bedienen.

Boekbanden van Museum Plantin-Moretus

Zanna Van Loon had voor ons vijftien boeken op een grote tafel in de leeszaal van het Museum uitgestald.

Boekbanden uit de Collectie Kerssens

Eddy Kerssens woont op een steenworp afstand van Museum Plantin-Moretus. Dit maakte een duobezoek aan beide collecties mogelijk. Eddy had voor ons heel wat bijzondere boeken en banden uit zijn rijkelijk gevulde boekenkast gehaald en vertelde ons een boeiend verhaal over zijn woning en haar vroegere bewoners.

Wij bedanken Zanna Van Loon en Eddy Kerssens voor hun boeiende presentaties en hun gastvrijheid!