Workshop

Workshop: De band als bron

Materiële geschiedenis van boeken en boekbanden

Onderzoek naar materiële aspecten van oude boeken opent nieuwe perspectieven op het verleden. Ze geven inzicht in het maakproces en de historische context waarin de dragers van kennis zijn ontstaan, werden gelezen en gebruikt. Boeken als materiële bronnen zijn nauw verbonden met culturele, sociale en technologische ontwikkelingen door de eeuwen heen. Een objectgerichte benadering van het boek biedt historici een breder perspectief op de gedrukte of handgeschreven inhoud alleen.  

Materieel onderzoek naar boeken is interdisciplinair en vereist materiële en technische kennis. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling in de bindmethodes, de decoratie van boekbanden, de evolutie van schrijf- en druktechnieken en soorten papier, leer en perkament.   

Het doel van deze eendaagse workshop is om onderzoekers kennis te laten maken met het materiële onderzoek naar boeken. De sprekers gaan in op verschillende aspecten van het materieel onderzoek, met een bijzondere aandacht voor boekbanden. Via een hands-on sessie, met boekbanden uit de collectie van de Radboud Universiteit op tafel, worden de deelnemers handvatten geboden voor hun eigen onderzoek. Uiteraard is er veel ruimte voor vragen. 

Het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap zet zich al veertig jaar in voor de studie van de boekband.  Om haar 40-jarig jubileum luister bij te zetten, organiseert het genootschap, dat bestaat uit boekhistorici, conservatoren en collectiebeheerders, restauratoren, boekbinders en verzamelaars, die elk vanuit hun vakgebied of interesse zich bezighouden met de boekband, op vrijdag 22 november een jubileumcongres en op donderdag 21 november deze workshop in samenwerking met de Radboud Universiteit. Deelnemers aan de workshop krijgen 25% korting bij inschrijving voor het congres

Praktisch

Datum: donderdag 21 november 2024  
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen (instructieruimte Universiteitsbibliotheek) 
Organisatie: Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap en Bijzondere Collecties, Radboud Universiteit Nijmegen 
Doelgroep: Masterstudenten, PhD-studenten en onderzoekers 
Deelname: €40,00 – de lunch is inbegrepen in deze prijs. Deelnemers aan de workshop krijgen 25% korting bij inschrijving voor het congres op 22 november. 

Programma

De workshop start om 10.30u en eindigt om 17.00u.

  • Korte presentaties van de deelnemers 
  • Presentatie: De boekcultuur in Oost-Nederland 
    Prof. dr. Johan Oosterman, Voorzitter Radboud Erfgoed (Radboud Universiteit Nijmegen) 
  •  Presentatie: Digitaal materieel onderzoek naar boekbanden
    Leanne Eras-De Wit, MA, boekrestaurator (Gelders Archief Arnhem) 
  • Hands-on sessie: Boekbanden interpreteren, een hands-on workshop met boekbanden op tafel
    Dr. Daniël Ermens, boekhistoricus en erfgoedexpert (Universiteit Antwerpen) 
    Jurjen Munk, MSc, MA, boekrestaurator (RNA – restauratie nijhoff asser, Amsterdam) 
    Drs. Eefje Roodenburg, conservator Bijzondere Collecties Radboud Universiteit Nijmegen 

Aanmelden

Aanmelden voor een van de 15 beschikbare plaatsen voor deze workshop kan door voor 15 oktober 2024 een mail te sturen naar: info@bandengenootschap.nl. Graag ontvangen we een korte bio (max. 150 woorden) en een korte toelichting (max. 200 woorden) op je onderzoek en interesses. 

Vragen

Voor vragen kun je terecht bij: Jurjen Munk, info@boekbandengenootschap.nl