Websites met of over boeken

Websites met of over boekbanden

Regelmatig wordt het bestuur van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap geattendeerd op nuttige en leuke websites die met boekbanden te maken hebben. Links naar deze websites worden hier geplaatst, soms voorzien van een korte toelichting.

1. aeb.staatsbibliothek-berlin.de/einbandf.html

Dit is de website van de Arbeitskreis für die Erfassung, Erschliessung und Erhaltung historische Bucheinbände (AEB), de zustervereniging van het Belgisch-Nederlands Bandengenootschap.

2. libweb5.princeton.edu/visual_materials/hb/hb.html

Een webtentoonstelling van 211 belangrijke en/of fraaie banden in Firestone Library, Princeton’s centrale bibliotheek. Deze is samengesteld door specialisten en met plaatjes verdeeld over 26 onderwerpen. Deze gaan vergezeld van, vooral, gegevens over boeken. De expositie toont belangrijke banden en is een verantwoorde keuze uit het boekenbezit, maar biedt weinig informatie. Er is geen mogelijkheid om op termen te zoeken.

6. www.wdl.org/en/

World digital library. Een site waar ook boeken op staan. De site is heel breed qua inhoud en lastig om goed te doorzoeken. Maar het is zeker een bezoekje waard om eens rond te snuffelen en wat verschillende zoektermen te proberen.

7. www.bibliofielen.nl

De website van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (NGB), een vereniging van boekenliefhebbers met als doel het bevorderen van de liefde voor en de kennis van het boek in het Nederlandse cultuurgebied (dat ook Vlaanderen kan omvatten).
De belangstelling van de leden richt zich op het mooie, zeldzame of interessante boek, van middeleeuwse handschriften en vroege drukken tot moderne bibliofiele uitgaven.