Webliteratuur

Webliteratuur

Regelmatig wordt het bestuur van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap geattendeerd op nuttige en leuke websites die met boekbanden te maken hebben. Links naar deze websites worden hier geplaatst, soms voorzien van een korte toelichting.

1. aeb.staatsbibliothek-berlin.de/einbandf.html

Dit is de website van de Arbeitskreis für die Erfassung, Erschliessung und Erhaltung historische Bucheinbände (AEB), de zustervereniging van het Belgisch-Nederlands Bandengenootschap.

2. libweb5.princeton.edu/visual_materials/hb/hb.html

Een webtentoonstelling van 211 belangrijke en/of fraaie banden in Firestone Library, Princeton’s centrale bibliotheek. Deze is samengesteld door specialisten en met plaatjes verdeeld over 26 onderwerpen. Deze gaan vergezeld van, vooral, gegevens over boeken. De expositie toont belangrijke banden en is een verantwoorde keuze uit het boekenbezit, maar biedt weinig informatie. Er is geen mogelijkheid om op termen te zoeken.

3. www.bibsocamer.org/BibSite/Husby/

Een site gemaakt door Scott Husby, medewerker aan het restauratieatelier van Firestone Library. Scott is een groot kenner van Duitse banden uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance. Hij heeft die in diverse grote Amerikaanse bibliotheken bestudeerd, vooral daar waar men hele Duitse bibliotheken ineens heeft overgenomen. De site, mede gebaseerd op een collectie van meer dan 100 wrijfsels, is in opbouw. Een beperkt aantal banden is per land en per stad (wanneer mogelijk) opgenomen. Er is een vrij uitvoerige beschrijving van band, inhoud en referentiemateriaal.

4. www.wolfsonian.org/research-library/research-online/palmm

Een voor de Nederlandse uitgeversband belangrijke site, van de Wolfsonian in Miami, waar zich een grote collectie van 705 van zulke banden bevindt. Is op twee manieren toegankelijk: via een uitgebreide zoekmogelijkheid en via een gallery. De opnamen zijn voortreffelijk en zijn in allerlei grootten te verkrijgen. Het grootste formaat toont de dradenstructuur van het linnen; dit is thuis echter nauwelijks binnen te halen.

5. www.archive.org/search.php?query=subject%3A%22Bookbinding%22

6. www.wdl.org/en/

7. www.bibliofielen.nl