Digitale Bandensalons
Vanwege de coronapandemie konden de onze Bandensalons in 2020 en 2021 niet plaatsvinden. Om toch gezamenlijk naar boekbanden te kunnen kijken, hebben we toen gekozen om te starten met enkele digitale Bandensalons. Een concept dat ook nu zonder afstandsmaatregelen iedereen in de gelegenheid stelt om vanuit een luie zetel naar boekbanden te kijken!
De Bandensalons van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap worden altijd rond een thema georganiseerd. Er zijn een aantal (korte) lezingen over de boekbanden en vervolgens kunnen de – vaak tientallen – banden van dichtbij worden bestudeerd. Voor de digitale Bandensalons proberen we dit concept vast te houden.
Interactieve digitale Bandensalons
Gedurende 2020 stonden er enkele Bandensalons op de agenda. Deze hebben we in digitale vorm, met gebruikmaking van het programma Zoom, door laten gaan. Online konden de deelnemers meeluisteren en kijken naar een powerpointpresentatie. Deze lezingen zijn opgenomen en via Youtube beschikbaar gemaakt:
BNB digitale bandensalon: ‘verdronken boekbanden’ & ‘boekbeslag’. Door Elizabet Nijhoff Asser en Berna van Wijk (17 oktober 2020)
BNB digitale bandensalon: De Narcisbinderij ontmaskerd. Door Herre de Vries (25 februari 2021)
In mei 2021 bood de Book Binding Working Group van het Consortium of European Research Libraries (CERL) ook enkele digitale lezingen aan. Voorzitter Per Cullhed gaf ons vriendelijk de toestemming om deze lezingen ook via onze website aan te bieden.
CERL lezing: A mediaeval horn binding and its modern reproduction – the Bamberg Psalter. Door Bettina Wagner, Staatsbibliothek Bamberg (25 mei 2021)
CERL lezing: Edinburgh Women Bookbinders of the Arts and Crafts Movement. Door Elizabeth Quarmby Lawrence, University of Edinburgh (27 mei 2021)
Op de website van de Book Binding Working Group zijn nog meer links naar andere lezingen te vinden.
Digitale Bandensalons
Bij de digitale Bandensalon kiezen we telkens een boekbandenthema, waarbij we een aantal boeken zullen beschrijven en met zoveel mogelijk foto’s zullen verduidelijken. Daar waar mogelijk zullen we in de beschrijving of via aan link ‘aan de foto’ de bronnen geven waar eventueel nog meer informatie te vinden is.
Bij de Bandensalons (gemaakt door het Boekbandengenootschap) is het mogelijk om een reactie te plaatsen. Wij nodigen u uit dit vooral te doen. Op deze manier kunnen we toch samen naar banden kijken, ook al is het vanachter onze eigen computer.
Digitale Bandensalon: Afstudeerwerk Erik Pals
Erik Pals rondde in 2023 zijn specialisatie-opleiding Boekkunst af aan de Academie Berchem Beeldende Kunsten. Hij richtte zich voor deze specialisatie vooral op snedebewerkingen, maar het resultaat van al zijn werk is prachtig. Graag brengen wij het daarom in der aandacht van alle liefhebbers van mooie boekbanden.
Digitale Bandensalon: Art Nouveau en Art Deco boekbanden
De Collectie Anno1900 bestaat uit meer dan driehonderd boekbanden en een grote hoeveelheid gelegenheidsgrafiek (zoals programmaboekjes, reclamedrukwerk en tijdschriftomslagen) uit Nederland uit de periode 1890-1940. De verzameling, die is samengesteld door Sipke van de Peppel, is gericht op vier ontwerpstijlen: Symbolisme (circa 1890 – 1930), Art Nouveau (circa 1890 – 1915), Amsterdamse School (circa 1915 – 1935) en Art Deco (circa 1925 – 1940)
Door Sipke van de Peppel
Digitale Bandensalon: Boekrecycling!
In onnoemlijk veel middeleeuwse, maar ook 16e-, 17e- en 18e-eeuwse boeken vind je stukken van oude bladen terug. Deze afgedankte en herbruikte stukjes noemt men officieel ‘membra disjescta’ en wanneer het in een boek is gebruikt wordt apart de term ‘maculatuur’ gebruikt.
Door Astrid Beckers.
Digitale Bandensalon: Op het scherpst van de snede
Book Edges. Blanc, Inscribed, Gilded and Coloured. Exploring Book Edges in the KU Leuven Libraries and other Belgian collections…
Door Lieve Watteeuw en Malou van Peer.
Digitale Bandensalon: Rondjes draaien
Wie aan een boek denkt, denkt aan een rechthoekig object. Wellicht vierkant. Maar zelden aan iets ronds. Terwijl er toch al eeuwenlang ronde boeken worden gemaakt.
Door Astrid Beckers.