Digitale Bandensalon – Afstudeerwerk Erik Pals

Digitale Bandensalon – Afstudeerwerk Erik Pals

Erik Pals rondde in 2023 zijn specialisatie-opleiding Boekkunst af aan de Academie Berchem Beeldende Kunsten. Hij richtte zich voor deze specialisatie vooral op snedebewerkingen, maar het resultaat van al zijn werk, vaak in samenwerking met zijn partner Olga, is prachtig. Graag brengen wij het daarom in der aandacht van alle liefhebbers van mooie boekbanden.

Erik heeft een voorliefde voor snedevergulden en zou graag zien dat deze techniek terug meer wordt geapprecieerd door moderne boekbinders. Omdat er weinig duidelijke instructies te vinden zijn voor deze lastige techniek, of bruikbare recepten voor het bereiden van natuurlijke eiwitten, heeft hij een gedetailleerd onderzoek gedaan. Hij heeft onder meer gekeken naar het verschil tussen vergulden op hard en zacht papier, het verschil tussen natuurlijke eiwitten en albumine kristallen en het verschil in resultaat tussen het gebruik van enkel of dubbel bladgoud. De resultaten van dit onderzoek zullen elders worden gepubliceerd.

Snedevergulden

Pallieter – Felix Timmersmans

The art of bookbinding – Joseph W. Zaehnsdorf

Over boeken – Erik Pals

Bevat de beschrijvingen van de boeken die Erik heeft gemaakt. Het boekblok is samengesteld uit simili japon papier.

Les ballons et les voyages aériens – Fulgence Marion

Boekbanden. Bij het afscheid van Rens Top als conservator boekbanden van de KB – Erik Geleijns en Elizabet Nijhoff Asser (red.)

De schutbladen zijn gemaakt met warme batik op zijde.