Bandensalon in de KB Den Haag, vrijdag 17 februari 2017

Op vrijdag 17 februari 2017 organiseert het boekbandengenootschap de inmiddels bekende bandensalon.

In verband met de zaalindeling en de catering is het praktisch als u zich afzonderlijk voor de geplande activiteiten wilt opgeven: Contact.

Gedurende deze middag staan ‘opmerkelijke materialen’ centraal. Drie specialisten zijn bereid gevonden te spreken over boekbanden uitgevoerd in uitzonderlijke materialen.

De bijeenkomst vindt plaats in zaal B in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

Zaal B bevindt zich in het gedeelte van het gebouw, boven het restaurant.

Het wordt op prijs gesteld, als u voor uw tassen en jassen gebruik maakt van de garderobe of de kluisjes bij de hoofdingang.

Het programma:

Zaal open 13.30 uur

14.00 – ca. 14.30 uur, Fredrik Schreuder.

Boekbanden uitgevoerd in (vroege) kunststoffen. Frederik Schreuder verzamelt dergelijke banden en heeft zich verdiept in de ontwikkeling en het gebruik van deze veelal vroege kunststoffen. Celluloid, bakeliet en andere materialen zullen aan bod komen.

14.30 – ca. 15.00 uur, Herre de Vries

Herre de Vries, boekrestaurator, heeft een masterscriptie geschreven over De determinatie van ‘haaienleer’ om boekbanden als leer of perkament. In zijn voordracht zal hij deze onderzoeksvraag o.a. behandelen aan de hand van voorbeelden uit de collectie van de KB

15.00 – 15.20 uur Pauze, met koffie / thee.

15.30 – 16.15 uur, Marike van Roon

Marike van Roon,  Hoofdconservator Bijzondere Collecties van de UB Amsterdam, heeft zich in het verleden intensief bezig gehouden met de kunst van het borduren. Zij zal een presentatie verzorgen over de geborduurde boekband.

In de zaal zal Rens Top een selectie van banden uit de collectie van de KB klaarleggen die gedurende de middag kan worden bekeken. In verband met het retourneren van de banden naar het magazijn, plannen we het einde van de bijeenkomst rond 17.00 uur.